2019. október 27., vasárnap

Harlem nagy napja

Art Kane: Harlem nagy napja (zselatinos ezüst, 1958)

Art Kane (1925-1995) amerikai fotográfus a kor legnagyobb zenészeit hívta meg egy harlemi  bérház lépcsőfeljárójához, hogy elkészítse a dzsessz aranykorát bemutató legendás felvételét.

A fotózásra New York Harlem városrészében, az Ötödik sugárút és a Madison sugárút között, a Keleti 126. utcában került sor, ahol 58 dzsesszzenész (3 nő és 55 férfi) gyűlt össze a monumentális felvételhez. A fotózás 1958. augusztus 12-én (dzsesszzenészek számára kifejezetten szokatlan időpontban) délelőtt tíz órakor vette kezdetét. Kane és csapata a kor legismertebb dzsesszzenészeit kereste fel a fotó elkészítéséhez. A fotó beállítása komoly szervezést igényelt a helyszínen, hogy a zenészeket összerendezzék a megfelelő beállításhoz. A kompozíció részévé váltak a helyi utcagyerekek is, akik hamar felfigyeltek a szokatlan tömegre és folyamatosan ott sündörögtek a híres zenészek és a fotósstáb körül. Több zenész végül nem szerepelt a felvételen: Ronnie Free, Mose Allison és Charlie Rouse túl későn jelentkeztek a fotózáshoz. Willie „The Lion” Smith zongorista annyira fáradt volt, hogy a szomszéd ház lépcsőjén pihent le, ő ezért nem látható a híressé vált fényképen.

A felvételen szereplő zenészek:
Red Allen, Buster Bailey, Count Basie, Emmett Berry, Art Blakey, Lawrence Brown, Scoville Browne, Buck Clayton, Bill Crump, Vic Dickenson, Roy Eldridge, Art Farmer, Bud Freeman, Dizzy Gillespie, Tyree Glenn, Benny Golson, Sonny Greer, Johnny Griffin, Gigi Gryce, Coleman Hawkins, J.C. Heard, Jay C. Higginbotham, Milt Hinton, Chubby Jackson, Hilton Jefferson, Osie Johnson, Hank Jones, Jo Jones, Jimmy Jones, Taft Jordan, Max Kaminsky, Gene Krupa, Eddie Locke, Marian McPartland, Charles Mingus, Miff Mole, Thelonious Monk, Gerry Mulligan, Oscar Pettiford, Rudy Powell, Luckey Roberts, Sonny Rollins, Jimmy Rushing, Pee Wee Russell, Sahib Shihab, Horace Silver, Zutty Singleton, Stuff Smith, Rex Stewart, Maxine Sullivan, Joe Thomas, Wilbur Ware, Dickie Wells, George Wettling, Ernie Wilkins, Mary Lou Williams és Lester Young










A fénykép első alkalommal az Esquire magazin 1959. évi januári lapszámában jelent meg. A fénykép idővel a Harlem nagy napja címmel vált ismertté. Jean Bach 1994-ben azonos címmel forgatott dokumentumfilmet a fotózásról. Kane alkotása számos fotóst megihletett, ezek közül a legismertebb az 1998-ban Gordon Parks által az XXL magazin megrendelésére készített A hip-hop nagy napja című fotó.

Gordon Parks: A hip-hop nagy napja (1998)

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!