2020. április 4., szombat

Altaj hegyvidék, Oroszország


Jonas Bendiksen: Altaj hegyvidék, Oroszország (2000)

Jonas Bendiksen híres felvételen két helybeli tizenéves egy az égből visszahullott rakétafokozatra másztak fel, hogy hasznosítható fémhulladékot gyűjtsenek.

Bendiksen hét éven keresztül járta az egykori szovjet tagországokat, hogy a Szovjetunió felbomlásának következményeiről beszámolhasson. „A kép 2000-ben Oroszország Altaji területén készült. Feleségem, Laara és én akkor Moszkvában laktunk és közösen riportot készítettünk az Oroszország fő űrközpontja, Bajkonur közelében élő emberekről.” - mondta Bendiksen. Bajkonur az egykori szovjet tagköztársaságban, Kazahsztánban található. Mellette egy 6000 km²-es területen fekszik a bajkonuri űrközpont, ahonnan a Szovjetunió az űrprogramja számos küldetését indította útjára. (A területet  jelenleg bérli Oroszország Kazahsztántól.) Űrhajósokat, műholdakat, szondákat bocsátottak a világűrbe. Innen lőtték ki a világ első műholdját és innen indult az első ember, Jurij Gagarin is a Vosztok–1 fedélzetén az űrbe.

A felbocsátott rakéták kiürült üzemanyag-fokozatai az indulás után leváltak az űrhajókról és a kazah-szovjet határvidék területein hullottak vissza a földre. Gyakran rakott területekhez közel. Ezeket a berendezéseket, hulladékokat nem gyűjtötték össze, hanem otthagyták őket, hogy a természet vagy az emberek azt kezdjenek velük, amit akarnak. A környék lakó rendszeresen járják a vidéket visszahullott rakétafokozatok, műholdak és egyéb berendezések után kutatva, mert a bennük található különböző alkatrészek és színesfémek bevételi forrást jelentenek számukra.
Egy másik felvétel
Kontaktképek

Amikor Bendiksen meglátta a jelenetet először azt hitte, hogy havazik, de a hópelyhek nem hópelyhek voltak, hanem több ezer apró fehér pillangó. Az éppen gyülekező sötét viharfelhők a képeknek drámai hangulatot kölcsönöztek. „Fel sem fogtam, milyen különleges, sőt szürreális és bizarr volt a jelenet. De amikor ott voltam, valahogy minden teljesen normálisnak tűnt.” - nyilatkozta a fotós egy interjúban. Hogy milyen jó képet készített azt csak később tudatosult benne. Azt mondta, ha tudta volna, akkor talán többször nyomta volna meg az exponálógombot. Első albuma 2006-ban jelent Satellites címmel, melynek borítóján az itt látható felvétel szerepel.


Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!