2015. október 23., péntek

A sowetói zavargás

Mbuyisa Makhubu karjaiban a halott
Hector Pietersen
(Fotó: Sam Nzima, 1976)

Sam Nzima fotóriporter a dél-afrikai Soweto városában 1976. június 16-án lezajlott zavargások idején készítette híres felvételét.
Sowetóban 1976. június 16-án csaptak össze az Apartheid rendfenntartó erői a helyi színes bőrű lakossággal. Zavargás kiváltó oka egy rendőr volt, aki békésen tüntető diákokra nyitott tüzet, akik az új oktatási szabályok ellen tiltakoztak. Hivatalosan 23 haltak meg a zavargásokban, azonban a tényleges áldozatok számát 176 és 700 közé teszik.
Az esemény valószínűleg semmilyen figyelmet nem is kapott volna, azonban Sam Nzima a The World fotóriporterének felvételei révén az egész világ megismerhette az Apartheid rendszer borzalmait. Leghíresebb fotóján a 12 éves Hector Pietersen látható, aki egyike volt a zavargás első áldozatainak. Hectort a dühtől és fájdalomtól eltorzult arcú Mbuyisa Makhubu tartotta a karjaiban, hogy mihamarabb a legközelebbi kórházba vigye. Őket Antoinette, Hector testvére kíséri. A kórházban azonban már nem tudtak a kisfiún segíteni, csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Nzima összesen hat fényképet készített. Tudta, hogy a rendőrség könnyen elkobozhatja tőle a filmet, ezért a tekercset a zoknijába rejtette. „Szóval a filmet odaadtam a sofőrünknek és kértem, hogy hajtson vele egyenesen az irodánkba. Délutánra a felvételeket világszerte elküldték.” A halott Hectorról készült felvételek világszerte megdöbbenést és felháborodást váltották ki, az Apartheid

Nzimát le akarták tartóztatni, mert fotói rossz színben tüntették fel a kormányt. A rendőrség nagy erőkkel kereste. A fotóriporter végül arra kényszerült, hogy elhagyja lakóhelyét, Sowetó városát, ahol feleségével és gyermekeivel lakott. Nzima felvételeit a kormány cenzúrázta, a The World pedig megszűnt.

(via Iconic Photos)

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!