2015. október 14., szerda

22. számú tanulmány

Julius Schulman: 22. számú tanulmány (1960)

Julius Schulman készítette az egyik legismertebb építészettel kapcsolatos fényképet, egy Los Angelesi házról.

Az 1940-es években Arts & Architecture magazin neves építészeket kért fel, hogy modern, megfizethető épületeket tervezzenek. A projekt mintegy két évtizedig tartott, ez idő alatt sok-sok terv született, melyekből 30-at meg is építettek, többségüket Dél-Kaliforniában. A projekt dokumentálásával a magazin Julius Schulman fotográfust bízta meg.

Schulman egyike volt az első fotósoknak, akik a házakat, épületeket nem üresen, hanem lakóikkal együtt örökítették meg. Leghíresebb fotóját a Pierre Koenig által tervezett Stahl-házról készítette. A 22. számú tanulmány néven is ismert felvételhez a fotós az építész két hölgyismerősét kérte meg, hogy foglaljon helyet a ház hatalmas helyiségében. Arra kérték őket, hogy nyugodtan üljenek, amíg a felvétel elkészül. Schulman hosszú, 7 perces expozíciós idő fényképezte le az épületet, hogy a Los Angeles fényei jól érvényesülhessenek a felvételen. A ház világítását csak a felvétel utolsó másodperceire kapcsoltatta fel, így tudta megelőzni, hogy a két hölgy bemozdulás nélkül legyen látható a képen.

A 22. számú tanulmány révén a Stahl-ház egyike Los Angeles leghíresebb ingatlanjainak. Számos filmben, reklámban tűnt fel, több mint 1200 könyvben szerepelt. Schulman fényképe egyike a lett a legismertebb építészettel kapcsolatos fényképeknek.


Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!