2015. április 10., péntek

Dalí koponyája

Philippe Halsman: Dalí koponyája (1951)

Philippe Halsman több híres fotóját Salvador Dalíról készítette. A Dalí koponyája (1951) című felvétel egyike a legmlékezetesebbeknek.

Halsman és Dalí az 1940-es években kezdett együtt dolgozni. Majd három évtizedes együttműködésük során több közös alkotásuk született. Halsman szürreális felvételeit Dalí és alkotásai ihlették. Többnek főszereplője, maga a festő volt: Dalí Atomicus (1948), Dalí és a rinocérosz (1948), Dali's Mustache (1954).

Az 1951-ben készült Dalí koponyája (In Voluptas Mors) című fénykép szintén egy ilyen közös munka eredménye. A frakkot és cilindert viselő Dalít Halsman ezen a fényképen egy meztelen női testek által megformált hatalmas koponyával együtt örökítette meg. Akárcsak a többi felvétel esetében, itt is gondos tervezés és előkészületek előzték meg a fotózást. Dalí egy egy vázlatot készített, mely Halsman számára útmutatóul szolgált a végső kompozícióhoz. Halsman hét modellt kért fel a fotózásra, akik mind egy állványzaton helyezkedtek el, hogy a Dalí által megálmodott koponyát megformálják. Több mint három óra és 28 beállítás kellett ahhoz, hogy a két művész elégedett legyen az eredménnyel.

A fotózásról készült felvételek bepillantást engednek a Dalí koponyája készítésének kulisszatitkaiba.












Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!