2014. október 8., szerda

Burns-gyűjtemény

Lewis Sayre találmányával,
a gerincferdülés kezelésre szolgáló
húzóeszközzel (Fotó: ismeretlen, 1877)

A Burns-gyűjtemény (The Burns Archive) a világ legnagyobb, több mint egy millió fényképfelvételből álló orvostudományi fotógyűjteménye.

A Burns-gyűjtemény a világ egyik legérdekesebb fotógyűjteménye, mely az orvostudományhoz kapcsolódó fényképeknek, dokumentumoknak ad helyt. Orvosi kezeléseket, anatómiai és orvosi furcsaságokat, rendellenességeket, betegségeket ábrázoló fotók mellett olyan felvételek is helyet kaptak, melyeket maguk az orvosok, kórházi személyek készítettek a különböző betegségek, sérülések, deformitások dokumentálása és bemutatása céljából. Említést érdemel még a gyűjtemény post mortem fényképezés bemutató szekciója, mely jelentősen hozzájárult e mai szemmel szokatlan fényképezés ág újra felfedezéséhez.

A gyűjtemény nem csupán orvostudományi gyűjtemény, hanem egyben ízelítő is a fotótörténet több mint 150-éves történelméből is egyben: a Burns-archívumban a fényképezés kezdetétől, 1839-től az 1950-es évekig bezárólag több százezer dagerrotípia, kalotípia, ambrotípia és kézzel színezett fényképfelvétel található.


Vinczen Czerny német sebész
(Fotó: ismeretlen 1903. október 1.)

Fiatal nő hipnotizálása
(Fotó: ismeretlen, 1907)

Amputált lábhoz készített cipő
(fotó: M. Fontain, 1865)

Nők egy ópiumbarlangban (Fotó: ismeretlen, 1890)

Orvosi kezelés (Fotó: ismeretlen, 1902)

Post mortem fotó (Fotó: ismeretlen)

Lupus vulgaris (Fotó: ismeretlen, 1860-as évek)

A gyűjteményt Dr. Stanley B. Burns New York-i szemész alapította 1977-ben, aki 1975-ben kezdte el az orvostudománnyal kapcsolatos fényképeket gyűjteni. A gyűjteményre 1978-ban figyelnek fel, amikor a Time & Life kiadó egyik kiadványában jelentetett meg felvételeket a gyűjteményből. Mára a Burns-gyűjtemény a legjelentősebb fotográfiai gyűjtemény az orvostudomány, a gyógyítás területén. A gyűjteményből a világ nagy múzeumaiban rendeztek kiállítást. A Burns-gyűjtemény nem csak a fényképek gyűjtésével foglakozik: több mint 1000 cikket és negyven könyvet adtak ki, kutatásokat végeznek, adományoznak, szakértőként működnek közre. Az egyedülálló fotógyűjtemény számos televíziós műsor, mozi- és dokumentumfilm számára biztosított információt és dokumentumot. Szívesen fordulnak hozzájuk művészek is, mint például Joel-Peter Witkin is, akinek művészetében meghatározó szerepet képvisel a deformitás, a betegség és a halál.


A legrégebbi, orvosról készült stúdiófelvétel 1844-ből
(Kézzel színezett dagerrotípia)

A Burns-gyűjtemény honlapján további képeket és bővebb információt találhatnak. A blogjukon pedig a gyűjteménnyel kapcsolatos legfrissebb hírekről olvashatnak.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!