2014. szeptember 18., csütörtök

Nagaszaki 11:02

Sómei Tómacu: Sugárzás és tűz (1961)

Sómei Tómacu (1930–2012) japán fotóművész legismertebb felvételei a Nagaszakira ledobott atombomba pusztító következményeit mutatják be.

Sómei Tómacu a 2. világháború utáni japán szubjektív dokumentarizmus vezető alakja volt. Több a Nagaszaki bombázáshoz kapcsolódó projektben dolgozott. 1966-ban Nagaszaki: 11:02 címmel jelent meg a Nagaszakira ledobott atombomba következményeit bemutató könyve. Fényképei drámai módon tárják elénk, milyen nyomokat hagyott maga után a bomba az embereken, a társadalmon, a tárgyakon, az épületeken. „Nagaszakiban kétféle időszámítás van. Az egyik 1945. augusztus 9., 11 óra 2 perc. A másik az azóta eltelt idő.” – írja bevezetőjében Tómacu.


Tómacu szerint a valóság puszta, tényszerű ábrázolása nem elég a helyzet megértéséhez. A felvételek készítésekor törekedett arra, hogy látásmódja, művészi stílusa is érvényesüljön. A megvilágítással, a fény és az árnyék játékával fokozta képeinek erejét: egy túlélő égési sérülésekkel borított arcán a fények teszik igazán drámaivá a hegeket.

Leghíresebb felvételén a robbanás hőjétől megolvadt és deformálódott sörösüveg látható, melyet úgy világított meg, hogy halott állatra hasonlítson. 

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!