2013. december 3., kedd

Jonathan Walker tenyere

Southworth & Hawes: Jonathan Walker tenyere (dagerrotípia, 1845)

Jonathan Walker (1799–1898) az amerikai abolicionista mozgalom képviselője volt, akinek tenyerébe – rabszolgák szöktetése miatt – az S. S. jelet égették.

Walker abolicionistaként a rabszolgaság eltörléséért küzdött. 1837-ben költözött a floridai Pensacolába, ahol folytatta a rabszolgaság elleni harcot. Nézeteivel hamar kiváltotta a település lakóinak ellenérzését. 1844. nyarán merész lépésre szánta el magát: hét rabszolgát megszöktetett. Walker és a hét rabszolga egy kis vitorláshajóra szálltak, úticéljuk a Bahama szigetek voltak. Azonban a terv meghiúsult: egy amerikai naszád felfigyelt a kis vízi járműre és gyanús utasaira. A hajót Floridába vontatták, Walkert pedig letartóztatták és rabszolgák elrablásának és szöktetésének vádjával bíróság elé állították. A bíróság ítélete elrettentő volt. A börtön- és pénzbüntetés mellett további büntetésként és mások számára elrettentésül Walker jobb tenyerébe az "S. S." (Slave Stealer, vagyis rabszolgatolvaj) jelzést égették.

Walker 1845-ben Bostonba látogatott. Itt találkozott Henry Ingersoll Bowditch orvossal, aki rábeszélte, hogy kezéről készíttessenek egy fényképfelvételt. A fotózásra Albert Sands Southworth és Josiah Johnson Hawes neves fényképészeket kérték fel. Az elkészült felvételen Walker sebhelyes nyitott tenyere látható, melyen jól kivehető a két S betű. (A dagerrotípia oldalhelytelen, ezért látjuk a betűk tükörképét.) A fénykép Bowditch tulajdonába került, aki baráti körében szívesen büszkélkedett eme egyedi relikviával. A fénykép, melyet első alkalommal 1845-ben, metszet formájában a Philosphy folyóiratban tettek közzé, rövid idő alatt a rabszolgaság eltörléséért küzdő abolicionisták egyik legismertebb jelképévé vált.

A dagerrotípia ma a Massachusetts Historical Society gyűjteményében található.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!