2013. május 7., kedd

Untitled #96

Cindy Sherman: Untitled #96 (1981)

Cindy Sherman amerikai fotográfus Untitled #96 címet viselő felvétele a kortárs fotóművészet egyik jelentős alkotása, mely 2011-ben a világ egyik legdrágább fényképeként kelt el a Christie's árverésén.

Az Untitled #96 egy tizenkét fotóból álló sorozat darabjaként készült 1981-ben. Sherman az Artforum magazin számára készítette a felvételeket, melyeket végül a lap nem közölt le. A Centerfolds-sorozat a művész munkásságának fontos állomása volt, melynek előzménye az 1977 és 1980 között született Untitled Film Stills projekt volt. Ebben a sorozatban Sherman maga állt modellt képeihez: a fotók az amerikai film noir-ok és az olasz neorealista filmek világát idézték.

A Centerfold-sorozat témája a magazinok poszterlányai voltak. A férfimagazinok középső kihajtható oldalain szereplő modellek nőideálok és férfifantáziák megtestesítői voltak. Sherman szemben a magazinokkal nem csábító nőkről, hanem fiatal kamaszlányokról készített felvételeket. Sherman a sorozat készítése során – a modellektől eltekintve – szinte végig egyedül dolgozott: a világítástól kezdve a ruhák kiválasztásán keresztül minden maga csinált és állított be.

Az Untitled #96 című képet az ellentétek teszik erőteljessé. A pulóvert és szoknyát viselő fiatal lány a padlón fekszik,  kezében gyűrött újságpapír. Tekintete álmodozó, nyugodt. Minden olyan ártatlannak tűnik. Azonban a vörös körömlakk, a rúzs, a pirospozsgás arc és a kissé felhúzott szoknya teszik provokatívvá a felvételt.

A fénykép 61 x 121,9 cm-es nyomatát 2011. májusában New York-ban a Christie's aukciósház bocsátotta árverésre. Philippe Segalot műgyűjtő – akkor rekordösszegnek számító – 3,89 millió dollárt fizetett a fényképért.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!