2013. február 15., péntek

Nuba birkózók

George Rodger: Nuba birkózók (1949)

George Rodger, a Magnum  társalapítója afrikai utazásai során egy elszigetelt törzs két tagjáról készítette leghíresebb fotóját.

Rodger 1947-ben feleségével, Cicely-vel utazott Afrikában a National Georgraphic magazin megbízásából. Szudánban tett látogatásuk során hallottak először a Nubákról, egy törzsről, amely tagjai évezredes hagyományok szerint élték életüket a világtól elzártan Afrika szívében.

A szudáni kormány engedélyt adott Rodgernek arra, hogy dokumentálja a Nuba törzs életét, aki 1949-ben érkezett meg a Nuba hegységhez. Ő volt az első nyugati fotós, aki eljutott a törzshöz és fényképeket készíthetett róluk. Rodger és felesége mintegy hat hetet töltött a Nubákkal. Közös nyelv híján, csak kézjelek és gesztusok révén tudtak csak kommunikálni a törzs tagjaival.


Rodger és felesége nem csak a törzs tagjairól készítettek portréfelvételeket, hanem nagy figyelmet szenteltek a törzs közös életének is. Dokumentálták a Nubák szokásait, szertartásait. Mind közül a legemlékezetesebbek azok a felvételek voltak, amelyek a törzs férfitagjainak rituális küzdelmeit mutatták be. A társa nyakában ülő győzelemittas meztelen nuba birkózó fotója nemcsak, hogy bejárta a világot, hanem Afrika egyik fotóikonjává is vált.

Az felvételekkel elsőként 1952-ben a National Geographic olvasói találkozhattak. Bár a közzétett fotókról a képszerkesztők, gondosan eltüntették a vért és a birkózó nubák genitáliáit, a képek ennek ellenére is nagy feltűnést keltettek. A cenzúrázatlan képek, csak három évvel később, 1952-ben a Le Village de Noubas című könyvben kerültek kiadásra.

(via Iconic Photos)

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!