2013. február 19., kedd

Jane Goodall

Hugo van Lawick: Jane Goodall (1965)

Jane Goodall fiatalon jutott el Tanzániában, ahol a vadon élő csimpánzokkal kapcsolatos kutatásaival meghatározó hatást gyakorolt az emberszabásúakkal kapcsolatos ismereteinkre. Az egyik leghíresebb fotót első férje készítette róla.

Goodall az ötvenes évek végén, 23 évesen utazott Afrikába. Kenyába, majd Tanzániába látogatott el, ahol Louis Leakey paleontológus asszisztenseként talált munkát. Bár Goodall nem rendelkezett semmilyen képesítéssel, Leakey mégis láttott benne tehetséget és arra biztatta, hogy tanulmányozza a Tanganyika-tó környékén élő csimpánzokat, az ember legközelebbi rokonait. Kutatásai új korszakot nyitottak a csimpánzok  megfigyelésében és megismerésében.

Első alkalommal 1960-ban járt a Tanganyika-tónál fekvő Gombe Nemzeti Park területén. Az eredetileg néhány hónaposra tervezett kutatásból egy életre szóló szenvedély lett. Megfigyelései – a csimpánzok eszközhasználata, érzelmi hasonlóságaik – hamar felkeltették a tudományos élet érdeklődését. Goodall pedig egészen a hetvenes évek közepéig folytatta munkáját a Nemzeti Parkban. 1965-ben a cambridge-i egyetemen diploma nélkül doktorált etológiából. 1964-ben ment férjhez, Hugo van Lawickhez, a National Geographic fotóriporteréhez, aki végigkísérte Goodallt afrikai évei alatt és dokumentálta munkáját, melyekről a lap rendszeresen beszámolt. Van Lawick People of the Forest (1988) című dokumentumfilmje tette ismertté az F csimpánzcsaládot.

Goddall afrikai tartózkodását egy 1975-ös tragédia árnyékolta be: négy külföldi diákot zairei fegyveresek rabolták el. Goodallt sok kritika érte amiatt, hogy ellenezte az emberrablókkal való tárgyalásokat. Az egyetem távozásra kérte fel az eset miatt. Afrikában való visszatérését  egy időre megtagadták. 1977-ben megalapította a Jane Goodall Intézetet, melynek célkitűzése a csimpánzok és élőhelyük védelme volt. Az Intézet jelentős szerepet játszott a csimpánzok és az ember viszonyának újraértelmezésében.

(via Iconic Photos)

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!