2012. szeptember 3., hétfő

Az első fénykép a Niagara-vízesésről

Hugh Lee Pattison: Niagara-vízesés (dagerrotípia, 1840)

Hugh Lee Pattison angol tudós fotózta le első alkalommal a Niagara-vízesést 1840. áprilisában. Az elveszettnek hitt felvételt csak 1997-ben találták meg.

Bár Daguerre csak 1839. augusztusában hozta nyilvánosságra a dagerrotíp eljárást, de Pattison, aki 1840 tavaszán üzleti úton járt Kanadában, már rendelkezett egy fényképezőgéppel. Útja során fényképek készített az országról. Eljutott a Niagara-vízeséshez is, ahol több fotót is készített. Az itt látható, a dagerrotíp eljárás sajátosságai miatt oldalhelytelen felvételen jól kivehető a hatalmas vízesés és környezete az amerikai–kanadai határon. A kanadai oldalon, a parton egy cilindert viselő ember áll. Sharman Zavitz történész szerint, Pattison a felvételt az 1898-ban leégett Clifton House Hotel erkélyéről készíthette. Az expozíciós idő viszonylag hosszú, mintegy 15-20 perces lehetett.

Pattison az útja során exponált lemezeket hazavitte Angliába, ahol évekkel később kiállította őket. Felvételeit családja 1926-ban a Newcastle-i Egyetemi Könyvtárnak adományozta. A felvételek az intézmény különleges gyűjteményében pihentek egy 'Dagerrotípiák' feliratú dobozban egészen 1997-ig, amíg a könyvtár egyik alkalmazottja fel nem fedezte őket. A dobozban tíz dagerrotípiát találtak: ezek közül kettőt Pattison római, nyolcat pedig kanadai útja során készített. A kanadai képeken „HL Pattison 1840. április” felirat szerepelt. Történészek ezeket a fényképeket ma az első kanadai fotók között tartják számon.

A dagerrotípia egy másolatát a felvétel készítésének helyén helyezték el, ott ahol a Clifton House Hotel állt, hogy mindenki láthassa, hogy milyen látványban lehetett része Pattisonnak.

Az eredeti felvétel ma a Newcastle-i Egyetemi Könyvtárban található.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!