2011. november 4., péntek

Hans Langseth

Nils C. Jorgenson:
Hans N. Langseth (1910–1919 körül)

A képen a norvégiai Hans N. Langseth látható, aki a világ leghosszabb szakállával rendelkezett, melyet állítólag egy fogadás kedvéért kezdett el növeszteni.

Langseth 1846. július 14-én született Eidsvollban Norvégiában. Szülei Nils Olsen Langseth és Marthe Gulbrandsen voltak. Mindössze huszonegy éves volt, amikor kivándorolt az Egyesült Államokba. Élete nagy részében farmerként dolgozott. Feleségül Anna Benson volt, akitől hat gyermeke született. 

Úgy tudni, hogy egyszer szomszédjával abban fogadtak, hogy kinek nő hosszabbra a szakálla egy tél alatt. A versenyt Langseth nyerte. De ahelyett, hogy a hideg hónapok alatt megnőtt arcszőrzetétől megszabadult volna úgy döntött, hogy nem vágja le azt, hanem tovább növeszti. Végül szakálla már olyan hosszúra nőtt, hogy egy ideig egy vándorcirkuszhoz csatlakozva járta az országot, ahol mint különlegességet mutogatták arcszőrzetét. Azonban hamar elege lett abból, hogy állandóan ráncigálták, húzogatták a szakállát, hogy meggyőződjenek annak eredetiségéről, és otthagyta a mutatványosokat. Szakállát élete végéig növesztette, bár egy alkalommal – ahogyan az itt közölt legismertebb róla készült felvételen is látszik – egy részét rövidebbre vágta. Hossza soha nem zavarta, sőt kifejezetten hasznosnak tartotta a dakotai hidegben, mert megvédte a megfázástól.
81 évesen az Észak-Dakota állambeli Barney-ben hunyt el 1927-.ben. Halála után családja tekintélyes méretű szakállát, melynek hossza ekkor meghaladta az 5 és fél métert (!), levágta és megőrizte. A rekord méretű arcszőrzetet végül 1967-ben a washingtoni Smithsonian Intézetnek adományozták, ahol ma is az Intézet Természettudományi Múzeumában őrzik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!