2012. november 15., csütörtök

Bliss

Charles O'Rear: Bliss (1996)

A Bliss (Gyönyörűség) a Microsoft Windows XP operációs rendszer alapértelmezett háttérképe, melyet Charles O’Rear fotós készített 1996-ban. A felvételt ma a világ egyik legismertebb fotójaként tartják számon.

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik fényképet tartjuk a legismertebbnek a világon, talán Dorothea Lange hajléktalan anyája, Capa milicistája, Yousuf Karsh Churchill portréja, Steve McCurry afgán lányról készült felvétele, Eisenstaedt Times Square-en csókolózó párja, vagy a felhőkarcoló tetején ebédelő munkásokat ábrázoló fotó jutna eszünkbe. De ez a kép valószínűleg nem lenne a felsoroltak között. Ennek oka talán az, hogy a képet látva sokan nem is gondolnák, hogy ez egy „igazi” fénykép, mert a látvány olyan valószerűtlenül idilli és tökéletes (lankás dombok, élénkzöld szántóföld és felhőkkel tarkított ragyogó kék ég), hogy csakis számítógépes grafika lehet. Pedig bizony, ez egy valódi fotó.

Charles O'Rear, a kép készítője az eredeti helyszínen

A híressé vált fényképet Charles O’Rear fotós, újságíró készítette, aki borvidékeket bemutató fotósorozatairól és könyveiről ismert. Több mint 25 éven át fotózott a National Geographic magazinnak. O’Rear a fotót nem a Microsoft megbízásából készítette, hanem mintegy véletlenül, egy utazás során lelt rá a témára. 1996. januárjában Kalifornia borvidékeit járta. Útvonala érintette a Napa völgyet átszelő 12/121 utat is, ahol autójával pihenni állt meg. Épp a fotón látható lankás domboldalnál. Ekkor örökítette meg az elé táruló tájat, mely saját elmondása szerint valóban olyan gyönyörű volt, mint a képen látható – ráadásul utólagos számítógépes manipulációra nem is volt szükség.

A fotót később a Microsoft vásárolta meg a 2002-ben kiadott Windows XP operációs rendszeréhez. O’Rear fotója lett az operációs rendszer alapértelmezett háttérképe. (A magyar változatban a Lanka címet kapta.) A fotóért fizetett ár a mai napig üzleti titok, de O’Rear „rendkívüli” összegről tett említést. Egyes források úgy vélik, ez az egyik legmagasabb összeg, melyet élő fotós fotójáért fizettek. (Az állítólagos csúcstartónak Dirck Halstead fotóját tartják, melyen a Monica Lewinskyt átölelő Bill Clintont látható.)

Simon Goldin: After Microsoft (2006)

A Bliss másokat is megihletett. A Goldin+Senneby művészpáros tíz évvel a híres felvétel készítése után, 2006. novemberében keresték fel az eredeti helyszínt, hogy ők is készítsenek egy felvételt O’Rear idilli tájáról. A 2007. áprilisában Párizsban kiállított After Microsoft nevet viselő fotón a táj egy kevésbé vonzó oldalát mutatja meg.

A Google Street View felvétele 2011-ből

Tony Immoos 2010-ben készült fotója

Készítésének tizedik évfordulója kapcsán kapott nagy figyelmet a felvétel, melyet a legtöbb ember által látott fotóként vagy a legismertebb felvételként aposztrofáltak. „Amikor a képet készítettem, nem gondoltam volna, hogy ilyesmi megtörténhet. Valószínűleg ez a legismertebb fotó a bolygón.” – nyilatkozta O'Rear. A legtöbb cikk egymilliárd emberről ír, sőt maga O’Rear egy interjúban több milliárdot említett. Az Urban Legends blog szerint, bár viszonylagos becslés adható az XP-t futtató számítógépek és az operációs rendszert használók száma alapján, de a valós szám ennél több vagy akár kevesebb is lehet. Hogy pontosan mennyi azt nem lehet tudni, de a kép széles körű ismertsége e nélkül is kétségbevonhatatlan.

Charles O'Rear  weboldalán további munkáit is megtekinthetitek.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!