2019. szeptember 16., hétfő

Nikola Tesla

Dickenson V. Alley: Nikola Tesla a magas frekvenciás váltakozó
áram előállítására képes berendezésével (1899)

Nikola Tesla (1856-1943) szerb származású fizikusról, feltalálóról a leghíresebb felvételt Dickenson V. Alley fotográfus készítette.

A 19. század végén az elektromosság kutatásának két nagy alakja Thomas Alva Edison és Nikola Tesla volt. A két tudós rivalizálását az „áramok harcá”nak is nevezték. A versenyt Tesla nyerte, akinek váltakozóáramú rendszeréről a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy használata előnyösebb az Edison által kifejlesztett egyenáramúnál. Ma már a váltakozóáramú elektromos rendszert az ipari és háztartási eszközökben világszerte alkalmazzák.

A Teslát ábrázoló híres fotót Dickenson V. Alley készítette egy fotósorozat részeként a Century magazin számára. A fénykép Az emberi energia növelésének problémája című cikket illusztrálta. A fotózásra Tesla Colorado Springs-i laboratóriumában 1899. december 17 és 31 között került sor. Dickenson ez alatt a két hét alatt mintegy 68 felvételt készített. A híressé vált fényképfelvételen Tesla látható, aki „erősítő adója” (egy Tesla-tekercs) mellett ülve olvas, míg a berendezésből hatalmas több méteres villámok csapnak ki a koronakisülés során. Tesla szemmel láthatóan tudomást sem vesz a körülötte cikázó villámokról. Maga Tesla nem volt elragadtatva az ötlettől, hogy egy ilyen fotó készüljön róla, de mégis úgy vélte, hogy talán sokakat érdekelhet.





A kép egy ügyes trükk eredménye: a felvételt két fotóból állították össze. Az első felvételen az elsötétített laboratóriumban kapcsolták be a berendezést, hogy a villámok jól láthatóak legyenek. Majd Teslát fotózta le Dickenson a kikapcsolt gép mellett. Azért nem a működő berendezés mellett lett Tesla lefényképezve, mert (ahogy Tesla életrajzírója Marc Seifert a kép kapcsán írta) „az elektromosság megölte volna”.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!