2015. május 19., kedd

Einstein általános relativitáselméletét igazoló fotográfia

Arthur Stanley Eddington
 1919-es napfogyatkozásról készült
felvételének negatívja (1919. május 28.)

Arthur Stanley Eddington brit asztrofizikusnak az 1919-es napfogyatkozásról készített fényképfelvételeivel sikerült igazolnia Einstein általános relativitáselméletének egyes téziseit.

Az általános relativitáselmélet szerint a Naphoz közel látszó csillagok képei kissé eltolódnak, mivel a fényüket a Nap gravitációs tere elhajlítja.Ennek az hatásnak a megfigyelése csak napfogyatkozás idején lehetséges, amikor a Nap fénye nem olyan erős, hogy elnyomja a csillagok fényét.

Eddington e jelenség megfigyelése céljából látogatott el 1919-ben az Afrika nyugati partjainál taláható São Tomé és Príncipe szigetekre, ahonnan a május 29-i napfogyatkozás jól látható volt. Vizsgálatának fókuszában a Nap körüli csillagok álltak, melyeknek fénye a Hold árnyékának köszönhetően jól kivehetővé váltak. Eddington több fényképfelvételt is készített az égi jelenségről. A fotók nem csupán megörökítették a napfogyatkozást, hanem bizonyító erejű dokumentumként szolgáltak a fényelhajlás mértékének meghatározásához is. A fényképek segítségével Eddington igazolni tudta Einstein tézisét, mely szerint a Nap gravitációs terének hatására a közeli csillagok fénye valóban elhajlik.


A korabeli sajtó szenzációként számolt be a vizsgálatról, mely igazolta Einstein elméletét. Eddington 1920-ban A Determination of the Deflection of Light by the Sun's Gravitational Field, from Observations Made at the Solar eclipse of May 29, 1919 címmel tette közzé tanulmányát. Voltak, akik kétségbe vonták Eddington következtetéseinek helyességét, de a később vizsgálatok megerősítették az adatok pontosságát.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!