2014. július 5., szombat

Louis Arthur Ducos du Hauron színes fotográfiái

Louis Arthur Ducos du Hauron: Agen látképe, Franciaország (1877)

Louis Arthur Ducos du Hauron (1837–1920) a színes fotográfia úttörője, akinek eljárásán a mai színes fényképezés alapul.

Az első színes fotográfiát James Clerk Maxwell skót fizikus, matematikus készítette 1861-ben egy skót szalagról. Maxwell három különböző színű szűrővel három felvételt készített, melyek egymásra illesztve keltették egy színes felvétel hatását. Eljárása a technikai bonyolultság miatt nem terjed el széles körben.

Louis Arthur Ducos du Hauron: Csendélet kakassal (1879)

Louis Ducos du Hauron ebben az időben szintén a színes fotográfia kifejlesztésén dolgozott, de más oldalról közelítette meg a kérdést. 1862-ben az Agen-i Tudományos és Művészeti Társaság előtt számolt be elméletéről. több évi kísérletezés után 1868-ban szabadalmaztatta találmányát. Eredményeiről 1869-ben A színek a fényképezésben: a probléma megoldása című művében számolt be. Du Hauron eljárása a szubtraktív (kivonó) színkeverésen alapul. Ennek lényege, hogy a különböző színű felületek a rájuk eső fény egy részét elnyelik, másokat visszavernek. Ezért látjuk a fehér fénnyel megvilágított felületeket színesnek. Du Hauron olyan fényérzékeny lemezt hozott létre, melyen nem egy fényérzékeny felület volt, hanem három. Mindhárom felület különböző színekre (a vörösre, a kékre és a zöldre) volt érzékeny. Fény hatására ezek a rétegek a különböző színeket rögzítették. Az egymásra felvitt fényérzékeny rétegeknek köszönhetően a kép kidolgozásakor a végeredmény egy színes fotográfia volt.

Du Hauron több felvételt is készített új fényképezési technikájának segítségével, melyek közül a legismertebb az 1877-ben készült dél-franciaországi Agen városának látképe. Du Hauron kutatásai a később széles körben elterjedt színes fotográfia alapjait teremtették meg.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!