2014. július 23., szerda

Marilyn Monroe

Matthew Zimmermann: Marily Monroe (1954)

Matthew Zimmerman egy filmforgatáson készítette az egyik leghíresebb fényképet Marilyn Monroe-ról, Hollywood örök dívájáról.

Billy Wilder Hétévi vágyakozás (1955) című filmjében látható a filmtörténet egyik emlékezetes jelenete, melyben Marily Monroe fehér ruhában sétálgat az utcán filmbeli partnerével Tom Ewellel. Amikor a metró szellőzőrácsához érnek Monroe megáll, rálép a rácsra és hagyja, hogy a kiáramló fuvallat belekapjon a szoknyájába és fellibbentse azt.

A jelenetet 1954. szeptember 9-én New York-ban vették fel. A nyilvános forgatáson a stáb mellett több fotós és rengeteg érdeklődő, rajongó is jelen volt.

Elliott Erwitt képkockái

Garry Winograd felvétele

A forgatás

A Hétévi vágyakozás beállított filmfotója

Miután Milton R. Krasner, a film operatőre rendben felvette a jelenetet, a sajtó és a kíváncsiskodó New York-iak kedvéért később újra eljátszották azt: Monroe újra szellőzőrácsra állt és önfeledten hagyta, hogy a szoknyájába ismét belekapjon a szél. (A ruhát William Travilla a 20th Centruy Fox ruhatervezője készítette.) A fotósok által megörökített képek sokkal többet mutatnak a a bájos színésznőből, mint amennyi a filmben látható. A legismertebb felvételt Matthew Zimmerman készítette, aki szemből fotózta Monroe-t. De Garry Winograd és Elliott Erwitt fényképei is emlékezetessé váltak, akárcsak a filmhez készült gondosan megkomponált, ám a filmbeli jelenettől eltérő beállítású hivatalos fotó is.

A film híres jelenete:



Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!