2014. március 19., szerda

Az első műholdfelvétel

Az első műholdfelvétel (1959 Fotó: NASA)

A Földünkről készült első műholdfelvételt 1959-ben az Explorer 6 amerikai műhold készítette és közvetítette a Földre.

Az Explorer 6 vagy más néven S-2 műholdat 1959. augusztus 7-én indították el a floridai Cape Canaveral légibázisról. Küldetésének célja a világűrből érkező különböző a földi légkörbe jutó sugárzások vizsgálata volt.

Az Explorer 6 fedélzetére a műszerek mellett egy kisméretű TV kamerát is szereltek, hogy a Föld felhőzetéről is készíthessenek felvételeket. A kamera augusztus 14-én a terveknek megfelelően kezdte meg működését. A felvétel készítése nem volt egyszerű feladat, mert a műhold a saját tengelye körül forgott, ezért a kamera nem tudott folyamatos felvételt rögzíteni. A kamera mintegy 40 percen keresztül minden harmadik másodpercben (amikor a Föld felé fordult) tudott egy pixelnyi képet rögzíteni. A rögzített képinformációt egy szinkronizáló jellel együtt küldte a vissza a Földre. A NASA munkatársai az pixeldarabkákat a koordináták, az időjárási viszonyok és a Nap helyzetének információi alapján próbálták összeállítani a teljes felvételt. A folyamat kommunikációs hibák miatt nem sikerült tökéletesen. Az itt látható elmosódott felvétel volt az első, melyet a műhold által küldött adatokból összeállítottak. A NASA munkatársai több felvételt is össze tudtak rakni, de egyik sem lett olyan jó minőségű, hogy nyilvánosságra hozzák őket.

A 27 km-es magasságból készült fekete-fehér felvételen a Csendes-óceán és az azt takaró felhőzet látható. A felvétel azután készült, hogy a műhold elhagyta Mexikót.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!