2014. március 23., vasárnap

Sonora Carver

Sonora Webster ugrása (Fotó: ismeretlen)

Sonora Carver (1904–2003) volt a lovas műugrás egyik legnagyobb alakja. Alig múlt húsz éves, amikor először vállalkozott arra, hogy nagy magasságból egy lóval vesse magát a vízbe.

A lovas műugrás, vagy lovas búvárkodás (Diving horse) William „Doc” Carver nevéhez fűződik. Állítólag 1881-ben a nebraskai Platte folyón átívelő hídon ment keresztül, amikor a híd összeomlott és Carver a lovával együtt a folyóba zuhant. Ez a baleset inspirálta a lovas búvárkodást, melynek lényege, hogy a lovas lovával együtt egy körülbelül 15-20 méteres toronyból veti magát a sekély vízbe. Carver fiával Allal együtt járták az országot megdöbbentő mutatványukkal. A lovas műugrás hamar ismertté és népszerűvé vált, olyannyira, hogy az 1920-as évektől állandó fellépőhelyet kaptak Atlantic City tengerparti sétányán a Steel Pier-en.

Sonora 1923-ban jelentkezett Carver hirdetésére, aki híres attrakciójához keresett új artistákat. Egyike volt azon kevés nőnek, akik e merész mutatványra vállalkoztak. Sonora rövid idő alatt Carver showjának sztárja lett. Néhány évvel később hozzáment Al Carverhez, aki apja halála után vette át a show vezetését. Sonora testvére, Arnette 1928-ban szintén csatlakozott a Carver show-hoz artistaként.

Sonora és lova a mutatvány előtt

1931-ben Sonora súlyos balesetet szenvedett. Red Lips nevű lovával készült ugrani, de elvesztették az egyensúlyukat és a mélybe zuhantak. Túlélte az balesetet, de mindkét szemére megvakult. A baleset nem szegte kedvét, egészen 1942-ig vakon hajtotta végre az ugrásokat. Életéről 1991-ben Szívgalopp címmel film is készült. 2003-ban, 99 éves korában Pleasentville-ben hunyt el.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!