2013. április 13., szombat

Leonard Siffleet kivégzése

Ismeretlen: Leonard Siffleet kivégzése (1943)

A második világháború idején a Japán hadsereg egyik elterjed kivégzési módja a lefejezés volt, melyről az egyetlen ismert fénykép az ausztrál hadsereg őrmesterének, Leonard Siffleetnek kivégzésekor készült.

Siffleet több társával együtt egy felderítő egység tagjaként Új-Guinea szigetén vett részt egy katonai műveletben. A helyi lakosok őt és két társát (Pattiwahl és Reharin közlegényt) foglyul ejtették, majd átadták őket a Japán hadseregnek.

Mindhármukat mintegy két hétig tartották fogságban, ez idő alatt több alkalommal is kihallgatták és megkínozták őket. Végül halálra ítélték őket. A három katonát 1943. október 24-én a délutáni órákban az Aitapi Beach-re vitték, ahol megkötözve, szemüket bekötve várták az ítélet végrehajtását. Egyenként leültették őket és Micsiaki Kamada altengernagy parancsára mindhármukat szamurájkarddal lefejezték. A kivégzést végrehajtó tiszt, Jaszunó Csikaó egy közlegényt kért meg, hogy készítsen felvételeket az ítélet végrehajtásáról.

Siffleet (balra) és két társa a kivégzésre várva

Egy kevéssé ismert fotó

A fotókat Indonéziában Jayapura partjainál egy halott japán katonánál találták meg az amerikai csapatok. A Siffleet kivégzéséről készült fotó több újságban, köztük a LIFE magazinban is megjelentek. Siffleetet először tévesen Bill Newton hadnagyként azonosították, akit szintén a japánok fejeztek el 1943. március 29-én.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!