2012. december 29., szombat

Europeana: Archívum hírügynökségek felvételeiből

Europeana portál

Kilenc európai hírügynökség mintegy egymillió felvételét tette elérhetővé az Európai Unió kultúrális portálja az Europeana.

A projekt az olasz ANSA hírügynökség kezdeményezésére jött létre, melyhez az Unió 150 ezer fotó digitalizálásának támogatásával járult hozzá. A fotógyűjtemény megvalósítását több mint két évig tartó munkálatok előzték meg. Az archívumban a közéleti és történelmi eseményekről készült felvételek mellett, portré- és a hétköznapi életet bemutató fényképek találhatóak. Az archívum érdekessége, hogy számos eddig nem látott, kiadatlan felvétel is elérhetővé vált.

A Magyar Távirati Iroda (MTI), majd a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 117 ezer fényképpel járult hozzá a gyűjteményhez. A projekt keretében 17 ezer fotó digitalizálására vált lehetőségük, melyhez további 100 ezer, korábban már digitalizált fényképet választottak ki saját 13 milliós archívumukból. Az MTVA a fotók feldolgozása, digitalizálása és kiválasztása mellett komoly kutatómunkát is végeztek. A felvételekhez nem csak az eredeti képaláírásokat fűzték hozzá, hanem új magyarázó szövegekkel és háttéranyagokkal egészítették ki őket. Sőt 33 ezer fénykép esetében angol nyelven is elérhetőek az információk. 

A fényképgyűjteményben, mely  az Europeana portálján érhető el, az MTVA, az ANSA, a német dpa, a spanyol EFE, a portugál Lusa, a lengyel PAP és a dán Scanpix valamint az epa fotói tekinthetőek meg.

(via Metropol)

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!