2012. február 12., vasárnap

Gőzgépen dolgozó munkás

Lewis W. Hine:
Gőzgépen dolgozó munkás (1920 v. 1921)

Lewis W. Hine Gőzgépen dolgozó munkás vagy Kazánszerelő (Powerhouse Mechanic) című portréja testesíti meg az amerikai munkás ikonját.

Hine szinte egész életét a munkáslét bemutatásának és dokumentálásának szentelte. Kezdetben a Nemzeti Gyermekmunka Bizottság (NCLC) számára több ezer fényképet készített a gyermekmunkások viszontagságos életéről és a velük kapcsolatos visszaélésekről. Később figyelme a munkásosztály felé tolódott: tagjairól készített portrékat, képes beszámolókat. Kései művein keresztül betekintést kapunk a munkások mindennapjaiba. Képeinek fókuszában a dolgozó ember látható, akinek erejét, tehetségét és szaktudását méltatta, sőt nem egyszer heroikus ábrázolással dicsőítette.

A gyermekmunkásokról készített portréi mellett, a legismertebb fényképei között tartják számon a fenti felvételt, melyen egy izmos munkás látható, aki egy üzemben a gőzturbina egyik csavarját szorítja meg csavarkulcsával. Trikót és nadrágot visel, frizurája ápolt. Ruházata arról árulkodik, hogy valószínűleg nagy melegben dolgozhatott. A munkás testtartása erőt és koncentrációt sugároz.

A fénykép egy munkásokat bemutató fotósorozat részeként készült a Pennsylvania Railroad System vállalatnál. A kép készítésének időpontjáról nincs pontos információ. Bár a legtöbb forrás 1920 elejére datálja, mégis a legvalószínűbb, hogy egy évvel később, 1921-ben készülhetett. A felvétel több különböző címmel ismert: Mechanic at Steam Pump in Electric Power House; Power house mechanic working on steam pump; Man with Wrench vagy Steamfitter. Ennek oka az, hogy Hine a fotóról készült nyomatokat különböző képaláírásokkal látta el.

Hine nem munka közben kapta lencsevégre a munkást, hanem több beállított fotót készített. Különböző testtartásokat fényképezett, hogy megtalálja a megfelelő kompozíciót. Az egyik változaton például nem a beállítással volt gond, hanem a munkás slicce nem volt begombolva. A rochesteri George Eastman House Hine fotósorozatának több darabjával és híres fotójának számos változatával rendelkezik. A fényképek a beállítás mellett a képhez fűzött leírás, a fotópapír, a formátum vagy a hátoldali pecsét tekintetében különbözőek. Található köztük olyan felvétel is, melyen ugyanezen turbina előtt egy másik munkás áll csavarkulccsal a kezében.

A The Survey magazinban
publikált másik változat

1921. júniusában a The Survey magazin főszerkesztőjének Paul Kelloggnak írt levelében lelkesedéssel számolt be a pennsylvaniai munkásokat bemutató fotósorozatáról. A "legjobb dolog, amit valaha is csináltam" – írta Hine. A fotósorozat egyik darabja jelent meg december 31-én Hine Power Makers című tizenhárom fotóból álló esszéjének részeként  a The Survey magazinban. A fényképen ugyanaz a munkás látható, csak a testtartása más.

A George Eastman House honlapján megtekinthető a fotósorozat többi darabja valamint további információkat is találhattok a képekről.

Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!