2012. február 19., vasárnap

Az első villámfotó

William N. Jennings villámról készült felvétele (1882)

William N. Jennings (1860–1946) amerikai fényképész volt az első, akinek sikerült lefotóznia egy villámot.

Bár Jennigsnek tulajdonítják az első villámról készített fényképfelvételt, de nem ő volt az első, aki eme légköri jelenséget először megörökítette. Thomas Easterly évtizedekkel korábban készített felvételén jól kivehető volt egy villámcsík. Easterly nem villámot akart fotózni, inkább csak szerencséje volt. Sajnos Easterly dagerrotípiája elveszett és mára csak egy, az eredeti lemezről készül fényképfelvétel maradt fenn a fotótörténeti dokumentumról. A felvételen az alábbi szöveg olvasható: „T.M. Easterly St. Louis Mo. által 1847. június 18-án esete 9 órakor készített dagerrotípia egy villámcsíkról.”

Thomas Easterly villámfotója (dagerrotípia, 1847)

1880-ban a korabeli villámábrázolások hasonlóságát látva merült fel az akkor 20 éves Jenningsben a kérdés, hogy a villámok valóban egyformák, ahogy a művészek ábrázolják őket, vagy pedig különbözőek. Jennings úgy döntött, hogy fényképfelvételeket fog készíteni a villámokról, melyek segítségével talán választ kaphat kérdésére. Két évvel később, 1882. szeptember 2-án Philadelphiában, otthonától nem messze a kora esti viharban elkészítette első sikeres felvételét egy villámról. Az elkövetkező években számos fényképet készített e bámulatos légköri jelenségről.

Kezdeti kíváncsisága végül a villámokkal kapcsolatos mintegy másfél évtizedes kutatássá vált. A világ számos pontján fotózta őket. A villámokat rendszerezte, a képekhez fűzött leírásokban nem csak a légköri jelenség alakjára, hanem a kép készítésének helyére, idejére és körülményeire is kitért. Munkássága a tudományos élet érdeklődését is felkeltette: az általa összegyűjtött információk segítették a villámokkal kapcsolatos fogalmak, ismeretek bővülését. Kutatásáért a philadelphiai Franklin Institute John Price Wetherill éremmel tüntette ki.

Jennings felvételeiből több is a George Eastman House gyűjteményében található.

(via Mai Manó Ház blog)

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!