2011. szeptember 28., szerda

Lewis Payne

Alexander Gardner:
Lewis Payne (üvegnegatív, 1865)


Lewis Payne egyike volt Abraham Lincoln meggyilkolására készülő összeesküvőknek. A felvételt Alexander Gardner skót fotográfus készítette három hónappal azelőtt, hogy Payne-t és bűntársait kivégezték volna. 

Lewis Payne, eredeti nevén Lewis Thorton Powell 1844-ben az alabamai Randolph megyében született George Cader és Patience Caroline Powell tizedik gyermekeként. Payne-t csendes és befelé forduló gyermekként ismerték. Harcolt a polgárháborúban és részt vett a gettysburgi csatában, ahol megsebesült. Fogságba esett és egy börtönkórházban lábadozott. Később Baltimore-ban szállították, ahonnan megszökött. 1865-ben megismerkedett John Wilkes Boothszal, aki az elnök Abraham Lincoln elrablásához toborzott embereket. Payne csatlakozott az összeesküvőkhöz.

Gardner másik felvétele

Időközben a terv módosult: Booth úgy döntött, hogy az elrablás helyett, az elnök és más magas rangú politikus (köztük Andrew Johnson alelnök) életére kívánt törni. Payne feladata az volt, hogy meggyilkolja William H. Seward államtitkárt. 1865. április 14-én hamis ürüggyel – azt állítva, hogy gyógyszert hozott – sikerült bejutnia Seward házába. Bár Seward védekezésre csak korlátozottan volt képes, mert egy korábbi baleset következtében keze és állkapcsa eltört, mégis az államtitkát megölése kudarcot vallott. A szobában, ahol feküdt sötét volt, Payne csak megsebezni tudta. Powell a támadás során Seward két fiát, egy nővért és két katonát is megsebesített, majd elmenekült a helyszínről. Három nappal később fogták el. Bűntársaival együtt összeesküvés vádjával bíróság elé állították és kötél általi halálra ítélték. Az ítéletet 1865. július 7-én hajtották végre rajtuk. Amikor a hóhér Payne fejét helyezte a hurokba bűntársa Christian Rath így szólt: Remélem gyorsan meghalsz. De nem így lett, Powell szenvedett a legtöbbet, mintegy öt percig küzdött az életéért. 1992-ben a Smithsonian Intézet antropológiai részlegében megtalálták Payne koponyáját, melyet rokonai a floridai Genfben temettek el.

Lewis Payne

A fényképeket Gardner Payne letartóztatása után a USS Saugus hadihajó fedélzetén készítette. Alexander Gardner 1821-ben született Paisley-ben Skóciában. Már elismert fényképészként 1856-ban vándorolt be Amerikába. Az elnök védelmét ellátó titkosszolgálat vezetőjének, Allan Pinkertonnak a jóvoltából a részt vehetett a polgárháború dokumentálásában. Gardner lehetőséget kapott arra, hogy a Lincoln meggyilkolására készülő letartóztatott összeesküvőkről felvételeket készítsen. Nem csak a letartóztatásuknál volt jelen, hanem kivégzésükön is. A fotósorozatokból – melyek feltehetően a rendőrségi archívum számára készültek – több fotó is megjelent 1865. július 22-én a Harper's Weekly-ben.

Lincoln-összeesküvők kivégzése (üvegnegatív, 1865)

Payne portréja ma a washingtoni Kongresszusi Könyvtár archívumában található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!