2011. augusztus 2., kedd

Önarckép vízbefúltan

Önarckép vízbefúltan (1840)

Hippolyte Bayard, francia feltaláló 1840. október 18-ra dátumozott Önarckép vízbefúltan című felvétele önmagát ábrázolja – holtan. A kép egy hamisítvány, melyet Bayard elkeseredettségében készített, hogy felhívja a figyelmet fotográfiai felfedezésére, mely nem hozta meg számára a várt elismerést.

A felvétel hátoldalán kézzel írt francia szöveg olvasható: A férfi holtteste, melyet a képen látnak, Bayard úré, annak az eljárásnak a feltalálójáé, melynek pompás eredményét most élvezhették, vagy mindjárt fogják. Amennyire tudomásom van róla, ez a tehetséges és fáradhatatlan kutató körülbelül három éve találmánya tökéletesítésével foglalkozik [...] Mindez sok dicsőséget, de egy fillért sem hozott. [...] Erre a szerencsétlen vízbe ölte magát. Ó, emberi állhatatosság! [...]” A szöveg állításaival szemben, azonban a felvétel nem a valóság ábrázolása, hanem manipuláció. Bayard nem volt halott a kép készítésekor, csupán eljátszotta azt. A 19,2 x 18,8 cm-es fényképet ma a fotótörténet első férfiaktjaként tartják számon.

Bayardot már 1837 óta foglalkoztatta egy új fotográfiai eljárás gondolata. Daguerre kísérletein felbuzdulva 1839. február elején önálló munkába kezdett, és nagyon hamar, már márciusban eredményeket tudott felmutatni. Első képeit júniusban készítette, tájképeket és szobrokat fotózott. Erőfeszítéseit siker koronázta: sikerült a camera obscura segítségével közvetlen pozitív képet papíron rögzíteni. Felvételei – hasonlóan a dagerrotípiákhoz – egyediek voltak, azokat reprodukálni nem lehetett. Felfedezését azonban későn, csak 1840. február 20-án hozta nyilvánosságra: addigra a francia Tudományos Akadémia Daguerre fényképezési eljárását támogatta. A részletgazdag dagerrotípiák nagy népszerűségnek örvendtek, melyekkel papírképei nem tudták felvenni a versenyt. Az életében el nem ismert és sokáig elfeledett Bayardot, akiről egyetlen találmány sem neveztek el, ma – Niépce, Daguerre és Talbot mellett – a fotográfia atyjaként tartanak számon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!