2014. november 4., kedd

Az utolsó nyilvános kivégzés guillotine-nal

Az utolsó nyilvános kivégzés guillotine-nal (Fotó: ismeretlen, 1939)

1939. június 17-én hajtották végre guillotine-nal az utolsó nyilvános kivégzést Franciaországban.

Eugéne Weidmannt többszörös emberrablásért, gyilkosságért, rablásért ítélték halálra. Tárgyalása, melyre 1939. nyarán került sor nagy szenzáció volt. A lapok folyamatosan beszámoltak  a perről és az ítéletről. Az ítélet végrehajtására 1939. június 17-én a Versaille-i Saint-Pierre börtön épületén kívül, a nyílt utcán került sor. A hóhér Henri Desfourneaux volt, akinek ez volt a harmadik kivégzése

Eugen Weidmann letartóztatásakor

Már a kivégzés előtti este hatalmas tömeg gyűlt össze a börtön előtt, ezért a rendőrség a helyszínt lezárta és kordonnal vette körbe. A korabeli sajtóbeszámolók szerint a tömeg „undorító”, fegyelmezetlen és türelmetlen volt. Állítólag a hajnalra tervezett kivégzést a tömeg unszolására hajtották végre később, a reggeli órákban, csak azért, hogy a lefejezésről fénykép- és filmfelvételek készülhessenek. A híressé vált felvétel nem  tükrözi a teljes valóságot a kíváncsi tömeg nagyságáról: a fényképen csak az a pár száz ember látható, akiket a rendőrség a lezárt területre engedett. A tömeg nagy része (több ezer, egyes források szerint több tízezer ember) a környező utcákban várta a lefejezést. Az ítélet végrehajtás és a guillotine szétszerelése után az őrjöngő tömeg beszabadult a lezárt területre.





Franciaország a nyilvános kivégzésekkel kívánt elrettentő hatást gyakorolni a társadalomra, azonban az évek során bebizonyosodott, hogy a nyilvános kivégzések nem érik el a céljukat. Weidmann kivégzése után Albert Lebrun francia elnök beszüntette a nyilvános kivégzéseket. Franciaországban egészen 1977-ig hajtottak végre halálos ítéleteket, az utolsó kivégzett személy Hamida Djandoubi volt.


Csak 18 éven felülieknek!

A kivégzésről készült filmfelvételek egyike.



Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!