2011. augusztus 17., szerda

Az első színes fotográfia

Skót szalag (1861)

150 éve, 1861-ben készítette James Clerk Maxwell skót fizikus, matematikus az első színes fotográfiát egy skót szalagról. A felvétel valójában nem egy kép, hanem három felvétel egymásra vetítéséből született.

A fenti képet Maxwell instrukciói alapján asszisztense Thomas Sutton készítette. Három monokróm felvétel készült ugyanarról a szövetdarabról, annyi különbséggel, hogy minden expoziciónál más színű szűrőt tettek a lencse elé: egy vöröset, egy zöldet majd pedig kéket. (Állítólag készült egy negyedik felvétel is sárga szűrővel, de azt nem használták fel a képhez.) A végeredmény korántsem volt tökéletes, mert a Sutton által használt fotólemezek csak a kék fényre voltak érzékenyek, a vörös színre egyáltalán nem, a zöldre pedig alig. Maxwell felfedezéséről 1861. május 17-én a londoni Royal Institutionsban tartott bemutatót, ahol a három felvétel egymásba vetítésével rajzolódott ki a színes fénykép.

Maxwell felfedezése ellenére – mely a ma ismert legtöbb színes képalkotó-eljárás alapját képezi – a színes fotográfiák széles körű elterjedése csak a 20. század elején a Lumière fivérek fejlesztése, az 1903-ban szabadalmaztatott autokróm eljárás (Autochrome Lumière) révén valósult meg. Addig elsősorban a fekete-fehér fotográfiák utólagos színezésével érték el ezt a hatást.

A három fotólemez ma Edinburgh-ban az Indiana Street 14. szám alatt Maxwell szülőházában lévő múzeumban található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!