2015. február 20., péntek

Tendzing Norgaj a Mount Everest tetején

Tendzing Norgaj a Mount Everest
tetején (Fotó: Sir Edmund Hillary)

A világ tetején, a Mount Everesten készítette híres felvételét Sir Edmund Hillary új-Zélandi hegymászó társáról a nepáli Tendzing Norgajról.

Sir Edmund Hillary és Tendzing Norgaj voltak az elsők, akik megmászták a világ legmagasabb hegycsúcsát a 8848 méter magas Mount Everestet (Csomolungma). 1953-ban Hillary és Norgaj a 400 tagú kilencedik brit expedició tagjaiként vettek részt a csúcshódításban. Az első két hegymászó sikertelenül jött vissza a hegyről. A következő próbálkozókként Hillary és Norgaj kapott lehetőséget arra, hogy feljussanak oda, ahol azelőtt még senki sem járt. 1953. május 29-én délelőtt vágtak neki a Nepál és Kína határán magasodó hegycsúcsnak. Próbálkozásuk sikerrel járt: helyi idő szerint délelőtt 11 óra 30 perckor érték el a Csomolungma tetejét. Az alacsony oxigénszint miatt mindössze 15 percet töltöttek a odafenn. Hillary, hogy megörökítse a dicsőséges pillanatot lefényképezte serpa társát, amint az a brit zászlót jégcsákányára tűzve a magasba emeli.

Hillary és Norgaj

Visszatérésük után hősnek kijáró tisztelettel fogadták őket Nepálban és Indiában, II. Erzsébet brit királynő Hillaryt lovaggá ütötte, Norgajt pedig a Brit Birodalmi Érdemrendet kapott. Bár Tendzing és Hillary egyszerre érték el a csúcsot, az újságírók mindenáron tudni akarták, hogy melyikőjük lépett először a legmagasabb pontra, és ki volt a második. Tendzing évekkel később elismerte, hogy Hillary lépett először a Mount Everest csúcsára. Hozzátette: „Ha szégyen, hogy én voltam a második ember a Mount Everest tetején, akkor együtt fogok élni ezzel a szégyennel.”


Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!