2015. február 12., csütörtök

Kiállítás ajánló: Sylvia Plachy: Mikor lesz holnap? (Mai Manó Ház)


Sylvia Plachy magyar származású fotóművész munkáit bemutató kiállítás nyílik vasárnap a Mai Manó Ház-ban. A Mikor lesz holnap? című tárlatot április 19-ig lehet megtekinteni. 

A különleges, mintegy 110 képet bemutató, a fotográfus sokszínű munkásságára kitekintő tárlat, ebben a formában, Sylvia Plachy fotográfus és Csizek Gabriella kurátor válogatásában most mutatkozik be először Európában, és majd innen indul tovább rangos kiállítóhelyekre. A kiállítás címe a fotográfus gyermekkorából választott mondat: ezt kérdezgette esténként elalvás előtt édesanyjától. Később már csak magában mondta, hangtalan. A tervek szerint következő kötetének a címe is ez lesz. 

 A kiállítás száztíz képe válogatás az egész életműből. A kiállított képeket mint egy „mágnes” vonzotta egymáshoz a címbéli kérdés. A rendezés is sokkal inkább a költészethez áll közel, semmint valamiféle észbeli logikához. Az egyes falak verssorok, a termek és a kiállítás egésze áll össze verssé, versekké. Az asszociációk, érzések, jelentések nyomán összeálló képsorok olykor fájdalmasak, végtelenül magányosak, máskor pedig mosolyt fakasztanak. 

A művek majdnem fele eddig még sosem jelent meg kötetben és nem volt látható kiállítótermek falán sem. A tárlat különlegessége egy kis filmetűd, amelyet Adrien Brody készített édesanyjáról. A film a világon először a Mai Manó Házban lesz látható. 

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!