2019. szeptember 9., hétfő

Egy néger csontváza

Henri Jacquart és Émile Dermaon:
Egy néger csontváza (dagerrotípia, 1847)

A legkorábbi ismert fényképfelvételt egy csontvázról a fotográfia megszületése után néhány évvel 1847-ben készítette két francia fotográfus.

A fotográfia kezdeti időszakában a dagerrotípia volt a legelterjedtebb képrögzítési technika.  Azonban a hosszú (több perces) expozíciós idő nem tette lehetővé a mozgás megörökítését, így a fotográfusok kénytelenek voltak előre beállított és megkomponált felvételek készíteni. Az elő személyekről készült portrék mellett nagy népszerűségnek örvendtek az elhunytakat, azok felravatalozott koporsóit megörökítő fotográfiák. Az új technikát az etnográfusok is szívesen alkalmazták áltudományos kutatásaik igazolására: megpróbálták feltérképezni, katalogizálni az emberi evolúciót, hogy bizonyítsák, amit a származások között megkülönböztető jegyeknek láttak.

Az itt látható felvétel is ebben az időszakban készítette Henri Jacquart (1809-1873) és Émile Dermaond (1828-?), akiknek célja az volt, hogy fényképeket készítsenek „a különböző fajokról, gyakran gipszöntvények segítségével”. Az 1847-ben készült dagerrotípia az egyik legkorábbi ismert fotó egy csontvázról. A nyakánál fogva fellógatott szkeletont ábrázoló fénykép ma Párizsban a Museé de l'Homme archívumában található.

Akkoriban elterjedett, de vitatott elképzelés szerint az emberek csontváza alapján következtetni lehetett a személyiségjegyekre. A fénykép ennek az azóta megcáfolt áltudományos nézetnek volt az egyik bizonyítéka, dokumentuma.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!