2022. augusztus 5., péntek

Nemzetközösségi transzantarktiszi expedíció

A Nemzetközösségi transzantarktiszi expedíció
egyik elakadt lánctalpas járműve (1958)
 

1955 és 1958 között zajlott a Nemzetközösség támogatásával megvalósult transzantarktiszi expedíció, melynek során első alkalommal érték el a Déli-sarkot gyalogosan. Az expedíció tagja volt Sir Edmund Hillary, a Mount Everest meghódítója is.

Az expedíció közel négy hónapig tartott, a vezető Vivian E. Fuchs volt. Két csapat indult. Fuch tizenkét emberrel a Weddell-tengertől vágott neki a több ezer kilométeres távnak, hogy elérjék végcéljukat a földrész másik végében fekvő Scott bázist. Hillary csapata a bázisnál az utánpótlást biztosították Fuchsnak és embereinek. Az utánpótlási feladatokkal idejekorán végeztek. Hillary ekkor úgy döntött, hogy elindulnak Fuchsék felé, mert úgy számolta, hogy ők hamarabb elérhetik a déli-sarkot mint Fuchs csapata, akiket hat fűthető lánctalpas jármű kísért útjukon.

Hillary sikerrel járt és beelőzte a másik csapatot, így ő volt a harmadik ember (Amundsen és Scott után) aki elérte a Dél-sarkot. Fuchs emberivel 16 nappal később érték el a sarkot, majd a Hillary által használt útvonalat követve folytatták útjukat a Scott-bázisig,. Fuchs csapata 99 nap alatt teljesítette a 2158 km-es távot.

Bár Weasel és Muskeg traktorokat is használtak, az expedíció ikonikussá vált járműve az orgenoi Medford vállalat Tucker Sno-Cat Type 743-asa lett. A lánctalpas járművet az észak-amerikai telekhez, a telefonvonalak karbantartására tervezték, nem az antarktiszi klímához. De kisebb módosításokkal (fagyálló kenőanyagok, vízszigetelés, az utastér hőszigetelése) alkalmassá tudták tenni, hogy -40 fokban is működni tudjon. Az expedícióhoz 4 darabot építettek belőle.


A híressé vált felvételen egy ilyen elakadt Sno-Cat Type 743-as látható, melynek az expedíció tagjai a Rock 'n Roll becenevet adták. A szorult helyzetbe került Sno-Cat-et több mint egy napba tellett kiszabadítani, de sikeresen megúszta a mélybe zuhanást.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!