2014. december 29., hétfő

Toulouse-Lautrec a műtermében

Maurice Guibert: Toulouse-Lautrec a műtermében (1894 körül)

Henri de Toulouse-Lautrecről az egyik legismertebb fotográfiát barátja, Maurice Guibert készítette 1894 körül a festő műtermében.

A festő és modellje a műteremben. A művész alkotásait szemlélik. A modell meztelen, ami első látásra szokatlannak tűnhet, de akkoriban a művészek szívesen fotóztatták magukat munka közben, modelljeik társaságában. első pillantásra azt hihetnénk itt is ezt történt, de ha jobban megnézzük a felvételt valójában a festőt bemutató idilli portrét látunk. A festőnél se ecset, se paletta, ruhája elegáns, rendezett. A gondosan elhelyezett festmények, a műterem rendje, a kompozíció is arra utalnak, hogy a felvétel beállított, melyet Toulouse-Lautrec jóbarátja Maurice Guibert készítette.

Kétszer Toulouse-Lautrec (fotómontázs, 1892 körül)

Guibert a Moët et Chandon pezsgőgyár képviselőjeként dolgozott, szabadidejében pedig amatőr fényképész volt. A festő jó viszonyt ápolt Guiberttel, közös utazásokon vettek részt, Toulouse-Lautrec több festményén és rajzán is szerepeltette a „hűséges Guibert”-et. Guibert pedig fényképezőgépével éveken keresztül dokumentálta, örökítette meg a különc művész életének pillanatait. Nem törekedett művészi kvalitásokra, sokkal inkább volt híve a spontán fotográfiának. És a humornak: szívesen öltöztette festő barátját különféle kosztümökbe és jelmezekbe.




Toulouse-Lautrec 1886-tól bérelt műtermet a Montremartre-on, a rue Tourlaque 7. szám alatt. Ezt a műtermet mintegy tíz éven át bérelte, ahol több mint 700 festményt, több száz akvarellt és grafikát készített. És itt fényképezte le Guibert is meztelen modelljével. A kép készítésének pontos időpontja nem ismert. Feltehetően 1894-ben készülhetett: erre utal, hogy a kép középpontjában álló, A rues des Moulins szalonja című híres festményt a művész ebben az évben fejezte be. A meztelen hölgy feltehetően egy prostituált volt, akit Lautrec bérelt fel, hogy modellt álljon neki egyik készülő művénél, vagy Guibert híressé vált fotójánál, azonban se kiléte se szerepe nem tisztázott pontosan.

Henri de Toulouse-Lautrec: A rue des Moulins szalonja (olaj, vászon, 1894)

A párizsi frivol művészvilág kliséit egybegyűjtő fénykép levelezőlap formájában vált ismertté és rövid idő alatt nagyon népszerűvé. A fénykép egy nagyméretű, 24x35 cm-es kópiája ma a párizsi Bibliothéque Nationale gyűjteményében található. A képet Guibert unokája adományozta a könyvtárnak.

Tetszett a cikk? Kövesd a blogot a Facebookon és a Twitteren is, ahol további tartalmakról is értesülhetsz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kritika? Vélemény? Észrevétel? Ide írd! Akár regisztráció nélkül is!